Минали събития

„Европейска нощ на музеите 2018"
"Европейската нощ на музеите 2018" се състоя на 19 май под егидата на Френския културен институт, Министерство на културата и Столична община. Националният антропологичен музей при ИЕМПАМ-БАН бе разгледан от голям брой посетители. Разнообразната програма на музея привлече хора от всички възрастови групи, като най-малкият ни гост бе няколкомесечно бебе. В края на вечерта, дечица изтеглиха трима печеливши в организираната томбола с парични награди. Малкият Габриел бе един от спечелилите. Той и неговите родители дариха получената награда на музея, с пожелание към нашия екип за все повече успехи. Благодарим за оказания жест! Ръководството и екипът на Националния антропологичен музей при ИЕМПАМ-БАН благодари на всички доброволци - ДТС „Кремиковче“, група "Вижън", майстор-грънчарят Владимир Владимиров, д-р Теди Марков и Елица! С удоволствие посрещнахме всички гости, които проявиха интерес и ни посетиха в тази вълнуваща нощ. Ще Ви очакваме отново и с още по-голямо желание и ентусиазъм ще работим за Вас, нашите посетители!
Посещение на делегация от Република Азербайджан
Официална делегация от Демократична Република Азербайджан, представлявана от проф. д-р Маиса Рахимова, Директор на Института за археология и етнография към Азербайджанската национална академия на науките (ИАЕ към АНАН), посети Института по експериментална морфология, патология и антропология с музей при Българската академия на науките (ИЕМПАМ-БАН). На посещението присъстваха Нейно превъзходителство г-жа Наргиз Гурбанова, посланик на Република Азербайджан в Република България, проф. д-р Иса Хабибаули, заместник-председател на АНАН, както и други официални лица. Официалните гости разгледаха с интерес експозиционните зали и лабораториите на Националния антропологичен музей при ИЕМПАМ-БАН, запознаха се и с експерименталната дейност на учените от секциите по „Експериментална морфология“, „Експериментална паразитология“ и „Патология“. Ръководството на ИЕМПАМ-БАН, в лицето на доц. Светлозара Петкова, Директор, доц. д-р Атанас Кацаров, Зам.-директор и проф. д-р Димитър Кадийски, се споразумя с официалните лица от Република Азербайджан за бъдеща съвместна научно-изследователска работа в областта на антропологичните и ДНК-изследвания.
Изложба „ Болести и лечение през вековете“
На 22.03.2018 г. директорът на ИЕМПАМ – БАН, доц. Светлозара Петкова и ръководителят на НАМ, доц. Атанас Кацаров, откриха временната изложба „ Болести и лечение през вековете“. Събитието бе почетено от официални лица, гости, колеги и приятели. Изложбата е по идея на гл.ас. Мария Христова – НАМ и се осъществява съвместно с РИМ – гр.Шумен, ИМ – гр. Дългопол и ОИМ – гр. Средец.
Честване НАМ – 2018
На 21.03.2018 г. се навършиха 11 години от създаването на Националния антропологичен музей към ИЕМПАМ – БАН.
„Салон на музеите“ – 2018
На 26.02.2018 г. в НДК заместник-министърът на културата г-жа Амелия Гешева официално откри "Салон на музеите", който е част от националната културна програма на българското европредседателство. Институтът по експериментална морфология, патология и антропология с музей при БАН участва в изложението със свой щанд.
Практическо обучение на студенти 2017/2018
НАМ участва активно в целогодишното обучение на студенти от СУ ,,Св. Кл. Охридски".
„Нощ на музеите“ – 2017
„Нощ на музеите“ – 2016
„Нощ на музеите“ – 2015
„Нощ на музеите“ – 2014
Национален антропологичен музей взе участие в десетото издание на инициативата "Нощ на музеите", която се състоя на 17 май 2014 г. За доброто настроение на всички наши посетители се погрижиха хор “Ave Musica” и дуо Таня Никлева-Владева /флейта, пиано, перкусии/ и Йордан Владев /вокал, пиано, китара и др./. Концертът “Малка музика нощем” ни представи пъстра смесица от фолклор на различни народи от различни епохи, етно, поп-музика, фюжън, джаз. По време на събитието специалистите от секция по антропология към ИЕМПАМ при Българска академия на науките направиха на желаещите посетители оценка на телесния състав чрез анализ на биоелектрическия импеданс, посредством специализирана апаратура.
“VІІ-и Морфологични дни” – 2014
НАМ беше домакин на конференцията “VІІ-и Морфологични дни”, която се проведе на 6,7,8 юни 2014 г.
Честване НАМ – 2014
На 27.03.2014 г. се проведе честване на 7 годишнината от създаването на НАМ и 40 години от изработването на първата възстановка на глава по черепа, дело на проф. Йордан Йорданов.
“Последна дестинация 3”
На 08.06.2013 г. НАМ бе домакин на първи етап от състезание, организирано от Интеракт клуб София-Тангра към Първа АЕГ и Интеракт клуб София-Балкан към СМГ. В проекта: “Последна дестинация 3” взеха участие 152 ученика на възраст 14-18 г.
“Международен ден на музеите”
„Нощ на музеите“ – 2013
На 18.05. 2013 г. НАМ се включи в събитията “Международен ден на музеите” и в “Нощта на музеите”. Освен запознаване с постоянната експозиция на музея нашите гости присъстваха на презентация на фирма „Цептер”и представяне на стихосбирки, издадени от фондация „Буквите”.
Лятно работно време за посетители:
(1 май – 30 Септември)
Понеделник: 12:00 – 17:00 ч.
Вторник – Неделя: 09:00 – 17:00 ч.
Зимно работно време за посетители:
(1 Октомври – 30 Април)
Понеделник: 12:00 – 17:00 ч.
Вторник – Събота: 09:00 – 17:00 ч.
Лятно работно време за посетители:
(1 май – 30 Септември)
Понеделник: 12:00 – 17:00 ч.
Вторник – Неделя: 09:00 – 17:00 ч.
Зимно работно време за посетители:
(1 Октомври – 30 Април)
Понеделник: 12:00 – 17:00 ч.
Вторник – Събота: 09:00 – 17:00 ч.